2013. március 24., vasárnap

Húsvét

Húsvét ünnepén egyes országokban furcsa hagyományokat tartanak, többek közt hazánkban is, ahol hajdanán a locsolást nem parfümmel, hanem nagy veder vízzel hajtották végre a férfiak.


A hazánkban is hagyományos locsolás. A világon kizárólag három országban tartják, a Cseh Köztársaságban, Magyarországon és Szlovákiában. Húsvét másodnapján a férfiak vízzel locsolják le a lányokat.
 

 Az amerikaiaknak köszönhetően mára a húsvéti nyuszi vált a húsvét egyik legnagyobb jelképévé. Ausztráliában is létezik egy natív erszényes, akit előszeretettel emlegetnek, mint húsvéti állatka, ő nem más mint a bilby. Az ausztrálok nem kedvelik a nyulat, mert pusztító rágcsálónak tartják.

Finnországban[ április 30] az a hagyomány, hogy a gyerekek beöltöznek sötét ruhába és kormos arccal, seprűvel mennek ki az utcára. Kicsit hasonlít ez a szokás az amerikai Halloween-re. A hagyomány szerint ezzel az álruhával kivédik a boszorkányok megjelenését nagypénteken és húsvét vasárnapján.
Spanyolországban[ április 1.]Nagycsütörtökön a hagyományos "halál táncot" járják, amely a középkori városban való felvonulást jelenti. Mindenki jelmezbe öltözik és félelmetes csontvázaknak öltözött emberek dobozban viszik a hamut. Az ilyesztő táncra éjfélkor kerül sor, és hajnali három óráig tart. 
 Lengyelországban
március 31.
április 1.


, ha a ház ura részt vesz a hagyományos húsvéti kenyér elkészítésében és a bajusza megszürkül, a kenyértészta nem fog megkelni és a szerencsés háziúr megmenekül a háztartási feladatoktól.


Németországban [március 31.április 1.]
 az a hagyomány, hogy húsvéti tüzet raknak a télről megmaradt karácsonyfákból. A tűz a szépség, napsütés és győzelem jele, amikor a meleg tavasz átveszi a hideg tél helyét. 

Lettországban hagyományos húsvéti játékot játszanak a gyerekek, tojással. A játékosok keményre főzött színes tojásokat fűznek zsinegre és összekoccantják. Akinek a tojása keményebb, az nyeri meg a versenyt.


Nincsenek megjegyzések: