2013. március 19., kedd

Baráttipusok

Azt mondják, egy életen át csupán két-három igazán jó, közeli barátja lehet az embernek. De mi van a többiekkel? 

Ismerősök, haverok, partycim­bik, osztály társak... – jó dolog, ha ettől függetlenül is sok ember vesz körül, akikkel szívesen szervezel programot és jól érzed magad. A lélek vámpíroktól viszont meg kell szabadulnod, mielőtt kiszívják minden energiádat.


A szennyes szájú – állandóan másokat szid, mindenkiről van egy zavarba ejtően szaftos története, amit természetesen saját külön­bejáratú véleményével feltunin­golva ad elő, habzó szájjal. Ha mindenkit kibeszél és nem létezik számára tisztelet vagy titok, biztos lehetsz benne, hogy rólad is ejt szót a hátad mögött.

A kritikus – állandóan mások előtt viccelődik veled kapcsolatos dolgokon, és rendszerint soha nem találod poénosnak azt, amit mond. Talán mert csak a te károdra van humora.
Az érzelmi manipulátor – ha valami nem úgy alakul, ahogy ő szeretné, a szeretet megvonás eszközével támad (például nem válaszol az üzeneteidre, mert nem mentél vele el bulizni csütörtökön).

A tolakodó – nem ismer korlátokat, nem tartja tiszteletben a magánélethez való jogodat, elvárja, hogy a hét minden napján 24 órában a rendelkezésére állj. Folyamatosan bűntudatot kelt benned viselkedésével, mert „egy igazi barátnő eljött volna velem”. Ááá.

Az egoista – ha gondja van, azonnal hozzád siet, ha viszont te szeretnél megosztani vele egy problémát, egyszerűen lehetetlen elérni. Amikor végre elmondod neki a gondjaidat, vállat rándít, semleges választ ad, majd órákig fecseg saját magáról és az ő gondjairól (amit rendszerint neked kellene megoldanod).

A következetlen – folyamatosan ígérget fűt-fát-virágot, de a végén mindent elfelejt, vagy egyszerűen lemondja a programot. Oké, ez természetesen bárkivel előfordulhat, de ez a típus sportot űz a lemondott találkozókból, több órás késésekből és be nem váltott ígéretekből.

A versengő – létezik az a barát típus, aki mindenben a versenyt látja, még akkor is, ha a legjobb barátnőjével marad négyszemközt a szobában. Van, hogy a versengés elkerülhetetlen – például, ugye, mit mondjon egy olimpiai sportoló –, de a barátság ideális esetben nem erről szól. Éppen ellenkezőileg!

A mimóza – úgy beszélsz vele, mintha rózsa szirmokon járnál, nehogy összetörd a finom kis lelkét. Mindegy, mit mondasz, valamin mindig megsértődik... valójában persze nem veled van baja, hanem önmagával.

A bosszúálló – amikor azt látod, hogy drága jó barátnőd, haverod non stop másokat szapul, és mellé még halálos esküt is forral exek és régi baráti társaságok ellen, biztos lehetsz benne, hogy nem (csak) velük van a baj, hanem a barátoddal.

Akit folyton védeni kell – ha azon kapod magad, hogy folyamatosan mentegeted a barátnőt – „már ezer éve ismerem”, „olyan jó fej tud lenni”, „azért másként viselkedik azokkal, akiket szeret” – akkor valószínűleg itt az ideje annak, hogy átgondold, miért is szorul a verbális védelmedre. Valószínűleg valami tényleg nem stimmel vele, bár meglehet, hogy ezt eddig még magadnak sem merted beismerni.

Nincsenek megjegyzések: